هنگامی که فرد، شخص دیگری را نسبت به انجام فعلی یا عملی ناپسند بترساند، به این عمل ترساندن، تهدید اطلاق می گردد.
لازم به ذکر است این عمل باید یک رفتار غیر قانونی و نامشروع باشد. بطور مثال: اگر شخصی به دیگری بگوید اگر عملی را که از تو می خواهم انجام ندهی، تو را خواهم کشت، این عمل فرد، تهدید بوده و مستوجب مجازات می باشد.
مواد قانونی جرم تهدید و مجازات آن:
جرم طی مواد 668 و 669 قانون مجازات اسلامی، جرم انگاری گردیده است.
مطابق ماده 668 قانون مجازات اسلامی: “هر کس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید، دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سندی و نوشته ای که متعلق به او یا سپرده به او می باشد را از وی بگیرد، به حبس از 3 ماه تا 2 سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.”
لازم به توضیح است تنها زمانی جرم تهدید مشمول این ماده خواهد بود که حتماً نتیجه یعنی اخذ سند یا نوشته محقق گردد و اگر گرفتن سند یا نوشته محقق نشود، رفتار مرتکب مشمول ماده 669 قانون مجازات اسلامی می گردد.
قانونگذار طی ماده 669 قانون مجازات اسلامی در تعریف تهدید مقرر نموده: “هر گاه کسی، دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از 2 ماه تا 2 سال محکوم خواهد شد.
مطابق ماده 669 وقوع جرم تهدید منوط به تحقق نتیجه نبوده و جرم تعیین شده در این ماده مذکور، یک جرم مطلق است و به هیچ عنوان نیازی به عملی نمودن تهدید توسط تهدیدکننده نمی باشد.
راه های اثبات جرم :
1) اقرار متهم: اقرار به معنای اعتراف متهم به ارتکاب جرم نزد مقام قضایی می باشد و مطابق ماده 172 قانون مجازات اسلامی یک مرتبه اقرار نزد مقام قضایی در خصوص جرم تهدید کفایت می کند.
2) شهادت شهود: شهادت در قانون به معنای خبر دادن شخصی غیر از شاکی و متهم در پرونده کیفری بر وقوع جرم می باشد. در خصوص جرم تهدید نیاز به شهادت 2 مرد نزد مقام قضایی می باشد.
3) علم قاضی: علم قاضی عبارت است از یقین حاصله قاضی از مستندات بیّن مضبوط در پرونده و این بدان معناست که اگر قاضی یقین و اطمینان از وقوع جرم حاصل نموده باشد، می تواند متهم را محکوم به مجازات ارتکاب جرم مذکور نماید.
ارکان جرم :
برای اینکه متهم جرم تهدید در دادگاه محکوم شود، می بایست عناصری وجود داشته باشد، این عناصر شامل عنصر مادی، قانونی و معنوی (روانی) است.
الف) عنصر مادی: ترساندن دیگری و تهدید او به افشای راز، ضرر مالی، شرفی یا نفس موجب تحقق این جرم می گردد.
ب) عنصر قانونی: عنصر قانونی جرم تهدید شامل مواد 668 و 669 قانون مجازات اسلامی می گردد و قانونگذار طی این مواد، جرم مذکور را جرم انگاری نموده است.
ج) عنصر معنوی (روانی): متهم برای تحقق جرم می بایست سوء نیت و قصد داشته باشد، بطور مثال متهم به هدف ترساندن دیگری و رسیدن به هدف مشخص، وی را تهدید نموده باشد.
مرجع صالح به رسیدگی به جرم تهدید:
در خصوص جرم تهدید، مرجع رسیدگی دادسرا و دادگاه کیفری محل وقوع جرم می باشد.
اگر تهدید به صورت تلفنی باشد، محل وقوع جرم جایی است که نتیجه این اقدام در آن جا محقق شده باشد. بطور مثال اگر شخصی که ساکن تهران است، شخصی را که ساکن کرج می باشد، بصورت تلفنی تهدید نماید، محل وقوع جرم، شهر کرج بوده و مرجع صالح به رسیدگی به آن، دادسرای عمومی و انقلاب کرج و همچنین دادگاه کیفری 2 کرج می باشد.
نمونه شکوائیه تهدید:
شاکی: (مشخصات فرد تهدید شده)
مشتکی عنه: (مشخصات فرد تهدیدکننده)
موضوع: تهدید به ضرب و جرح
زمان و مکان محل وقوع جرم: (تاریخ و نشانی محلی که متهم اقدام به تهدید فرد نموده است)
دلایل: 1- تصویر پیامک های ارسالی 2- شهادت شهود
شرح شکایت:
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …………………
اینجانب …………….. در تاریخ ……………… با آقای …………… به واسطه معرفی یکی از اقوام جهت ازدواج آشنا شده ام. طبق توافق خانواده ها مقرر شد مدت کوتاهی به سبب آشنایی با اخلاق و رفتار یکدیگر، در ارتباط باشیم. پس از طی مدت و به دلیل عدم تفاهم این رابطه از ناحیه بنده قطع گردید و به درخواست ازدواج مشارالیه جواب منفی دادم. متأسفانه پس از گذشت مدت زمان 6 ماه مشارالیه به طور مستمر با ارسال پیامک تهدیدآمیز اینجانب را تهدید به ضرب و جرح، آسیب به صورت از طریق اسیدپاشی و … می نماید که تصویر پیامک های ارسالی و صدای ضبط شده ایشان موجود می باشد.
علیهذا با عنایت به مراتب معروضه و اینکه مشارالیه باعث ایجاد مشکلات بسیاری در زندگی اینجانب و خانوادهام گردیده و آسیب روحی و روانی شدیدی را برای بنده به همراه داشته، تقاضای تعقیب و مجازات کیفری مشارالیه را از آن مقام محترم قضایی استدعا دارم.