طلاق به عنوان یکی از حقوق زوجین در عقد نکاح محسوب می شود که شرایط مختلفی دارد. در ادامه ی توضیحاتمان مراحل طلاق و حقوق زوجه را به طور کامل برایتان ذکر خواهیم کرد. ازدواج به عنوان مقدس ترین عقد و یا همان عمل حقوقی در نظر شرع شناخته شده است. طلاق در نقطه مقابل ازدواج به عنوان یک عمل حقوقی نامحبوب در شرع می باشد. اما نکته ای در مورد این عمل حقوقی وجود دارد که مربوط به شرایط روحی و وضعیت زوجه می شود.
سوال اینجاست که آیا زوجه باید به هر قیمتی در یک ازدواج که از آن رضایت ندارد باقی بماند؟ باید این سوال را از شرع مقدس مطرح کنیم و بپرسیم که: به چه قیمتی باید از این عمل حقوقی نامحبوب پرهیز کرد؟ خداوند همانگونه که ازدواج را برای وصال دو معشوق قرار داده؛ جدایی را نیز برای ادامه زندگی سالم و پرنشاط زوجه تشریع نموده است.
از لحاظ قانونی مراحل طلاق چیست؟
مراحل طلاق در قانون تشریح شده است. طلاق یک عمل حقوقی محسوب می شود که قانونگذار نسبت به آن، سختگیری های زیادی داشته است. این سختگیری های قانونی به جهت حمایت از کانون خانواده بوده تا رفتارهای هیجانی موجب نابود شدن یک خانواده نشود. نمونه های زیادی از کسانی که وجود دارد که با شرکت در جلسات روانشناسی از طلاق گرفتن منصرف شدند. بنابراین در مرحله اول به شما توصیه می کنیم که از جلسات روانشناسی به غیر از جلسات دادگاه استفاده نمایید تا بتوانید مشکلات خود را حل کنید. شرکت در کارگاه های روانشناسی عمومی می تواند به افزایش آگاهی شما از یک رابطه ی اصیل کمک کند. اساساً بسیاری از مشکلات زناشویی زمانی به وجود می آیند که طرفین آگاهی و درک درستی از یکدیگر ندارند.
مراحل طلاق مطابق فقه یا همان شریعت اسلامی است. حق طلاق مطابق با شریعت اسلامی یک عمل حقوقی یک طرفه محسوب می شود که فقه نام آن را ایقاع قرار داده است. طلاق بر اساس روایات شرعی بر عهده سرپرست و مسئول خانواده گذارده شده تا نسبت به آن تصمیم گیری کند. بنابراین حق طلاق در مرحله اول فقط مخصوص مردها می باشد. اما مطابق قانون امکان دارد که زوجه در زمان ازدواج، شروطی را در عقدنامه قرار داده که حق طلاق نیز جزو آنها باشد. حالت های دیگری نیز مطابق قانون وجود دارند که حق طلاق برای زوجه محفوظ بوده و او می تواند درخواست طلاق دهد. همه این حالت های اخیر را برایتان توضیح می دهیم تا بدانید چه زمانی میتوانید به طور قطعی از زوج جدا شوید.
آیا در هر زمانی می توانم مراحل طلاق را طی کنم؟
مراحل طلاق را میتوان در هر زمانی طی کرد. البته موارد خاصی وجود دارند که به عنوان استثنا در قانون مطرح شده و امکان طلاق در این دوره ها وجود ندارد. به طور مثال یکی از مهمترین دوره هایی که نمی توان از همسر جدا شد، دوره ی بارداری است. بنابراین به غیر از محدودیت های قانونی، در هر زمانی که زوجه بخواهد پس از عقد دائم می تواند درخواست طلاق خود را مطرح کند. یک نکته مهم وجود دارد که باید به آن دقت کنید و حتی امکان دارد که آقایان نیز از آن بی اطلاع باشند. طلاق فقط مخصوص عقد دائم است و در زمانی که خطبه عقد جاری شد، امکان مطرح شدن را خواهد داشت. بنابراین عقد موقت هیچگونه جدایی و طلاق را نخواهد داشت.
مراحل طلاق به مدت زمان زیادی احتیاج دارد. بنابراین اگر به طور قطعی به این تصمیم رسیده اید که میخواهید از همسرتان جدا شوید باید سریعاً اقدام کنید. در موارد خاصی امکان دارد که پس از جاری شدن خطبه و یا شب اول عروسی، مشکلاتی به وجود آیند. این مشکلات بر حسب هر کدام از خانواده ها متفاوت هستند ولی نتیجه همه ی آنها می تواند باعث جدایی زوجین شود. مثلاً امکان دارد که زوجه پس از شب اول عروسی متوجه شود که داماد (زوج) فرد مناسب او نبوده است. حتی در موارد خاصی امکان دارد که زوج اقدام به بیرون نمودن زوجه از خانه پس از شب اول عروسی نماید. حال سوال اینجاست که زوجه در شرایط خاص اخیر چگونه باید مراحل جدایی از زوج را طی کند؟
مراحل طلاق در حالت های خاص
مراحل طلاق در شرایط خاص را به طور مفصل برایتان توضیح می دهیم. این شرایط خاص فقط برخی از نمونه های واقعی هستند که برایتان ذکر میکنیم. بنابراین امکان دارد که نمونه های بسیار زیاد دیگری نیز وجود داشته باشند که در این موارد باید از کمک وکیل طلاق برای جدایی استفاده کنید. یکی از این حالت های خاص مربوط به موردی میشود که عروس، صبح اولین روز ازدواجش درخواست طلاق می کند. حالت اخیر امکان دارد که با شرایط متفاوتی مانند: درخواست شخص زوجه و یا بیرون انداختن زوجه توسط زوج اتفاق بیفتد. اگر زوجه شخصاً اقدام به درخواست طلاق میکند باید درخواست خود را در سامانه های قانونی ثبت کند. در مورد این سامانه های قانونی توضیحات بیشتری را در قسمت های بعدی برایتان خواهیم گفت.
مراحل طلاق در صورتی که توسط زوجه نباشد پیچیدهتر خواهد بود. مثلاً امکان دارد که زوج اقدام به بیرون نمودن زوجه کرده و بگوید: برو هر کاری که می خواهی انجام بده. زوجه در حالت اخیر باید فوراً با پلیس انتظامی تماس گرفته و اقدام اخیر زوج را صورتجلسه نماید. تنظیم این صورتجلسه باعث می شود که زوجه بتواند در مراحل مختلف دادرسی موفق باشد. اولین بخش از موفقیت زوجه در پرونده اخیر مربوط به تسریع در روند طلاق گرفتن او می شود. زمانی که مقام رسیدگی کننده شرایط زوجه و اقدام زوج را مشاهده نماید قطعاً سریعتر حکم طلاق را صادر خواهد کرد. دومین موفقیت از زوجه در پرونده اخیر مربوط به زمانی می شود که زوج دیگر نمی تواند عدم تمکین زوجه را مطرح کند. بنابراین درخواست نفقه نیز در صورت وجود ایام زوجیت امکان پذیر خواهد بود.
آیا پس از سال ها زندگی مشترک میتوان مراحل طلاق را طی کرد؟
پس از سال ها زندگی مشترک نیز امکان طی کردن مراحل طلاق برای زوج یا زوجه وجود دارد. زوجین امکان دارد که پس از سال ها زندگی مشترک بنابر هر دلیلی به این نتیجه برسند که باید از یکدیگر جدا شوند. در حالت اخیر جدا شدن زوجین به راحتی امکانپذیر است و هر دو باید درخواست خود را ثبت کنند. ثبت نمودن درخواست زوجین باید در سامانه قوه قضاییه انجام گیرد که از طریق دفاتر همین ارگان خواهد بود. زوجین باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و درخواست خود را در قالب دادخواست تقدیم دادگاه نماید. جدا شدن زوجین در حالت اخیر بسیار سریع اتفاق میافتد و قاضی معمولاً سختگیری های زیادی نخواهد داشت.
جدایی زوجین باید مطابق با قانون باشد. بنابراین زوجین باید درخواست طلاق خود را مطابق با یکی از شرایط قانونی مطرح کنند. به طور مثال یکی از مهم ترین دلایلی که باعث جدایی خانواده ها می شود، مسئله ی عسر و حرج است. موضوع اخیر اگرچه یک مفهوم کلی است، ولی دارای مصادیق فراوانی می باشد که زوج یا زوجه میتوانند از آن استفاده کنند. به طور مثال یکی از مصادیق موضوع اخیر مربوط به شرایط زندگی زوجه می شود. از مثال های واقعی و قانونی استفاده می کنیم تا بتوانید موضوع اخیر را بهتر درک کنید. مثلا اگر زوج نتواند در یک محیط سالم و بدون آلودگی های محیطی برای زوجه منزل مسکونی را مهیا کند، زوجه میتواند درخواست طلاق دهد.
درخواست طلاق را چگونه باید به دادگاه ارائه دهیم؟
ثبت درخواست طلاق اولین مرحله از جدایی زوجین می باشد. پروسه جدایی زوجین نیازی به ارسال اظهارنامه ندارد و در هر صورت باید در اولین فرصت ثبت شود. زوج یا زوجه متقاضی طلاق باید درخواست خود را در دفتر خدمات قضایی ثبت کنند. ثبت نمودن درخواست طلاق باید با توجه به یکی از دلایل قانونی آن باشد که بیتوجهی به آنها باعث رد دادخواست شما خواهد شد. برای آنکه بتوانید مراحل جدایی خود را به درستی طی کنید بهتر است که خودتان این کار را انجام ندهید. زوج یا زوجه باید در طی یک قرارداد وکالت از وکیل طلاق بخواهند تا امور جدایی آنها را انجام دهد. نوشتن و تکمیل دادخواست طلاق توسط وکیل باعث می شود که سرعت رسیدگی به پرونده افزایش یافته و هزینه هایتان افزایش نیابند.
جدا شدن زوجین بهتر است همراه با مدارک و اسناد کافی باشد. هرگونه مدارک و یا شواهدی که در روند پیشبرد پرونده موثر هستند را باید جمع آوری کنید. اگر به طور دقیق نمی دانید که باید از کدام مدارک برای پیروزی استفاده کنید بهتر است با وکیل مشورت کنید. البته در صورتی که امور طلاق را در طی یک قرارداد وکالت به وکیل طلاق سپرده اید، خیالتان راحت باشد. وکیل طلاق به خوبی بر اساس شرایط هر کدام از زوجین به جمع آوری ادله های پرونده پرداخته تا سریعا بتواند حکم عدم سازش را دریافت کند.
آخرین مرحله از طلاق زوجین
آخرین مرحله از جدا شدن زوجین مربوط به صدور حکم سازش توسط دادگاه می شود. پس از آنکه درخواست طلاق را در دادگاه ثبت کردید، نوبت رسیدگی اعلام خواهد شد. طرفین موظف هستند در تاریخ اعلام شده در دادگاه حضور یابند تا رسیدگی انجام شود. دادگاه مطابق قانون مکلف است تا چطور طرفین را به جلسات مشاوره معرفی کند. این جلسات مشاوره به عنوان یک راهکار قانونی و الزامی برای طرفین هستند تا آنها بتوانند با یکدیگر صحبت کنند. لازم به ذکر است که حتی در صورت داشتن وکیل از حضور در این جلسات معاف نیستید. بنابراین زوج یا زوجه شخصاً باید در این جلسات حضور یابند. پس از پایان یافتن این جلسات روانشناسی و بررسی نامه ی مشاور توسط دادگاه می توانید حکم عدم سازش را دریافت کنید.