طلاق توافقی چیست ؟
طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زوج و زوجه (زن و شوهر) به دلیل عدم سازش با موافقت یکدیگر تصمیم به جدایی و پایان دادن به زندگی مشترک می گیرند و ضمن آن در مورد کلیه حق و حقوق مالی و غیرمالی طرفین برسند و سپس به دادگاه مراجعه نموده و در صورتی که توافقات انجام شده براساس قوانین و مقررات آمره صورت گرفته باشد، رأی بر طلاق توافقی صادر می شود.
دادگاه صالح به رسیدگی به این درخواست، دادگاه خانواده محل سکونت زوج یا زوجه می باشد.
شرایط ثبت دادخواست طلاق توافقی :
الف) ارجاع به مراکز مشاوره خانه بهزیستی: به سبب افزایش بی سابقه طلاق در جامعه، قبل از تشکیل پرونده در دادگاه خانواده، زوجین جهت مشاوره خانواده و ارائه راهکارها برای ادامه زندگی مشترک، به مراکز مشاوره معرفی می گردند و می بایست جهت دریافت معرفی نامه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند. تعداد این جلسات حداکثر 5 جلسه بوده و مراکز مشاوره می بایست طی مدت زمان 45 روز نسبت به جلسات برگزار شده تصمیم گیری و نتیجه را به کتباً با صدور گواهی عدم سازش اعلام نمایند. همچنین این مدت به درخواست زوجین قابل تمدید تا 3 ماه می باشد.
ب) ثبت دادخواست طلاق توافقی: زوجین با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست طلاق توافقی را ثبت می نمایند. مدارک و اسناد مورد نیاز جهت ثبت دادخواست طلاق توافقی به شرح ذیل می باشد؛
1- اصل عقدنامه یا رونوشت تهیه شده از آن در دفاتر ثبت ازدواج
2- اصل کارت ملی و شناسنامه زوجین
3- گواهی عدم سازش صادره از مراکز مشاوره خانه بهزیستی
ج) تنظیم صورتجلسه توافق: یکی از ارکان اساسی در ثبت دادخواست طلاق توافقی، تنظیم صورتجلسه توافق است که در آن نسبت به تمام حق و حقوق مالی و غیرمالی زوجین اعم از مهریه، نفقه، جهیزیه، اجرت المثل ایام زوجیت، حضانت و ملاقات فرزند مشترک و اموال مشترک براساس توافق و تفاهم طرفین اتخاذ تصمیم می گردد و این توافقنامه می بایست حین رسیدگی تقدیم دادگاه شود.
د) ارجاع به پزشکی قانونی: از جمله مدارکی که می بایست به دادگاه ارائه گردد، گواهی عدم بارداری زوجه میباشد که جهت اخذ آن دادگاه نامه ای صادر و ضمن آن زوجه برای انجام آزمایش و صدور گواهی عدم بارداری به پزشکی قانونی معرفی می گردد.
همچنین در برخی موارد که زوج و زوجه پس از جاری شدن عقد رابطه زناشویی برقرار ننموده اند و زوجه باکره باشد، دادگاه با صدور معرفی نامه زوجه را جهت اخذ گواهی بکارت به پزشکی قانونی معرفی می نماید.
در نهایت اگر زوجین پس از اتمام جلسات مشاوره باز هم اصرار به طلاق داشته باشند، پس از تعیین جلسه رسیدگی و با استناد به گواهی عدم امکان سازش صادره از مرکز مشاوره و گواهی عدم بارداری و صورتجلسه توافق رأی طلاق توافقی توسط دادگاه رسیدگی کننده صادر می گردد.
نکات مهم در صدور رأی طلاق توافقی:
1) اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی: به سبب تسریع در امور و اجرای سریع تر رأی طلاق توافقی، حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی از طرفین سلب و ساقط می گردد و اگر این مهم صورت نپذیرد تا منقضی شدن این مهلت، اجرای رأی به تعویق خواهد افتاد که این اسقاط حق به دو روش انجام می پذیرد؛
الف) در حین رسیدگی و قبل از صدور رأی، زوجین با تسلیم لایحه از دادگاه اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را درخواست و در متن رأی به آن اشاره گردد.
ب) پس از صدور رأی بدوی، زوجین با ثبت لایحه حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را از خود سلب نموده و گواهی قطعیت رأی را از دادگاه دریافت می نمایند.
2) اسقاط حق رجوع به ما بذل: اگر در صدور رأی طلاق توافقی حق رجوع به ما بذل از طرفین ساقط نگردد تمامی اموالی که زوجین طی توافق به یکدیگر بخشیده و بذل نموده اند (مانند بذل بخشی از مهریه توسط زوجه)، قابل مطالبه بوده و طرف مقابل متضرر خواهد شد.
اجرای طلاق توافقی و جاری شدن صیغه طلاق:
پس از صدور و قطعیت رأی، با مراجعه زوجین در مهلت مقرر قانونی به دفاتر ثبت طلاق، صیغه طلاق جاری و ضمن ثبت رسمی طلاق در دفاتر قانونی، سند طلاق نیز صادر می گردد.
نمونه دادخواست طلاق توافقی :
خواهان: (مشخصات زوج یا زوجه)
خوانده: (مشخصات زوج یا زوجه)
خواسته: صدور حکم طلاق توافقی
دلایل: 1- عقد نامه 2- شناسنامه زوجین 3- کارت ملی زوجین
4- گواهی عدم سازش صادره از مراکز مشاوره خانه بهزیستی
ریاست محترم دادگاه خانواده شهرستان —-
با سلام
احتراماً به دلالت اسناد و مدارک پیوست به استحضار می رساند؛
اینجانبان مطابق عقدنامه شماره —– در تاریخ —– به عقد دائم یکدیگر درآمده که به دلیل عدم سازش و بروز مشکلات عدیده قادر به ادامه زندگی مشترک نبوده و با تقدیم دادخواست حاضر صدور حکم طلاق توافقی از محضر آن مقام محترم را استدعا داریم.