علی خندانی، رئیس کانون سردفتران و دفتریاران در نشست خبری امروز دوشنبه 8 اسفند ضمن تمجید از الکترونیکی شدن خدمات حقوقی و قضائی به تشریح اقدامات این کانون در الکترونیکی شدن خدمات سند پرداخت. وی گفت: در راستای تمام الکترونیکی شدن خدمات ثبتی در دفاتر اسناد رسمی که از ده سال قبل شروع شده، هر روز شاهد رشد و شکوفایی در این حوزه هستیم و فازهای جدیدی هم در حال بهرهبرداری هستند.
وی افزود: تا الان خدمات الکترونیکی برای شهروندان ملموس نبوده است اما بر اساس این اقدام، استعلامات از اتقان بالایی برخوردار است و نحوه استعلام سوابق افراد و اسناد بهروز شده است. با این حال مهمترین نتیجه آن بحث شفافسازی است که کل نظام اداری کشور به دنبال تحقق آن و به دنبال این است و اینکه مراجعه حضوری افراد به ادارات کم شود تا وقت و انرژی و هزینه افراد و سازمانها صرفهجویی شود و در عین حال مانع از بروز فساد شود و این در راستای سند تحول قضائی صورت میگیرد.
خندانی با بیان اینکه تمام الکترونیکی شدن در دستگاه قضایی، ظرافتهای خاص خودش را دارد، ادامه داد: حتی در دادرسیها نحوه حضور افراد در محاکم و نحوه گفتار آنها ممکن است بر رأی قاضی تأثیر بگذارد و بر این اساس اعلام شده دادرسی زندانیان به صورت الکترونیک باشد و در موارد دیگری هم افراد عادی میتواند غیرحضوری در دادگاه حاضر شود. دفاتر اسناد رسمی هم به این صورت است و فرآیند شکل سنتی آن که 90 سال ادامه داشته است در حال تغییر است که ممکن است نیاز به فرآیندهای پیچیدهتری هم باشد.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران تأکید کرد: قدمهای بزرگی با هماهنگی قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد برای الکترونیکی شدن داشتهایم. در تنظیم و ارائه اسناد که موضوعی داخلی است، اقدامات به صورت صد در صد الکترونیکی انجام میشود اما برخی فرآیندها ممکن است به دلیل نیاز برای تعامل با مجموعههای دیگر مثل ثبت احوال، شهرداری و سازمان امور مالیاتی ممکن است آنلاین نباشد اما میزان همراهیها بسیار خوب است.
وی ادامه داد: در حال حذف مراجعه حضوری افراد به دفاتر اسناد رسمی برای ارائه مدارک هستیم و افراد متقاضی با استفاده اپلیکیشن سند من میتوانند دفتر منتخب خود را شخصاً تعیین و مدارک را به صورت الکترونیک ارسال کنند و سردفتر آن را ببیند و استعلامات را انجام دهد و فقط یک بار برای رؤیت اصل مدارک و شخص و امضا حضور داشته باشد.
خندانی سپس با اشاره به اسکن دفاتر دستنویس دفاتر اسناد رسمی گفت: از حدود 8 سال قبل به دنبال این بودیم که اسکن دفاتر دستنویس دفاتر اسناد که مورد استناد مراجع اداری و قضائی و کانون سردفتران هستند، انجام شود. محصول تصویربرداری از این دفاتر بود در سامانه دفاتر اسناد قرار میگیرند و بسیاری از مشکلات را رفع و فسادهای احتمالی را ممانعت میکند.
وی خاطرنشان کرد: حدود 900 هزار جلد دفتر دستنویس بالغ بر 1 میلیون 800 هزار صفحه طی یک سال توسط نیروهای آموزش دیده و 180 دوربین عکاسی در کارگاههایی در سراسر کشور تصویربرداری شدن و بهمن ماه گذشته کار اسکن دفاتر صد در صد تمام شد.
خندانی در پایان بر ظرفیت دفاتر اسناد رسمی برای برونسپاری برخی ماموریتهای مراجع اداری و قضایی تأکید کرد.
به نقل از خبرگزاری تسنیم