بنیاد حقوقی سخن آرا

دفتر مرکزی: تهران، شهرک غرب

شعبه کرج: فلکه اول گوهردشت

مواردی که در این مطلب می‌خوانید

طلاق گرفتن

ارتباط مستقیم با مشاور و وکیل متخصص

نگران نباشید، موسسه حقوقی سخن آرا در کنار شماست
طلاق گرفتن

کلمه طلاق

کلمه طلاق دارای ریشه عربی بوده و به معنی رها شدن، گشودن گره یا جدا شدن است و در فقه اسلامی نیز طلاق به معنی «از بین بردن قید ازدواج با لفظ مخصوص» است و هنگامی که زندگی مشترک به بن بست رسیده باشد و ادامه زندگی مشترک برای زوجین یا یکی از آن ها میسر نباشد، واقعه طلاق صورت می پذیرد و سبب خاتمه یافتن رابطه زناشویی می گردد. قانونگذار در قانون مدنی مستنداً به مواد 1133 الی 1157 به این مبحث پرداخته و انواع طلاق را مشخص و شرایط و نکات مرتبط با آن را نیز تعیین و شرح داده است. همچنین در قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1392 نیز فصل چهارم، مواد 24 الی 39 به موضوع طلاق اختصاص یافته است

طلاق چیست؟

طلاق گرفتن ،یک روش و ابزار برای اتمام زندگی رابطه مشترک فی مابین زن ومرد میباشد ، ریشه کلمه طلاق عربی بوده و به معنای گشودن گره و رها کردن است  در فقه بعنوان از بین بردن ازدواج با لفظ مخصوص می باشد

در قانون مدنی هم ،بند هایی درخصوص تعریف اینکه طلاق چیست و چند نوع طلاق داریم، اختصاص یافته است :

انواع طلاق، براساس درخواست کننده طلاق، عبارت است از طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی. اقسام طلاق براساس امکان رجوع شامل طلاق رجعی و طلاق بائن است. 

همچنین طلاق یکی از مهمترین موضوعات دعاوی خانوادگی محسوب می گردد که در این صورت می بایست از بهرین وکیل خانواده مشاوره بگیرید .

در هر ازدواج ممکن است ناسازگاری هایی رخ دهد که منجر به جدایی و طلاق گردد از این رو مبحث طلاق بصورت شرعی مطرح گردیده که زن و مرد بتوانند به زندگی مشترک خود پایان دهند اما این جدایی مانند دیگر دعاوی حقوقی آثار و طبعاتی دارد .  

در فقه طلاق یکی از حقوق مرد محسوب می شود اما طبق قوانین فعلی زن هم می تواند از دادگاه تقاضای حکم طلاق نماید و یا می زن و مرد توانند بصورت توافقی از یکدیگر جدا شوند  زن و شوهر باید برای تحقق طلاق از هر نوعی تشریفاتی را طی کنند و تصمیم این که آن ها می توانند از هم جدا شوند یا نه با دادگاه است .

سوالات متداول طلاق

طلاق انواع مختلفی دارد که شرایط هر کدام نیز متفاوت است از همین جهت تیم مشاوران وکالت سخن آرا در این مقاله به پرسش های شما عزیزان در این زمینه پاسخ میدهد برخی از این سوالات بشرح زیر می باشد :

  • انواع الطلاق
  • درخواست طلاق از طرف مرد
  • درخواست طلاق از طرف زن
  • طلاق توافقی
  • هزینه وکیل برای طلاق از طرف زن
  • راههای طلاق دادن زن بدون مهریه
  • پروسه طلاق چقدر طول میکشد
  • معایب طلاق از طرف مرد
  • هزینه وکیل برای طلاق از طرف مرد
  • اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد چه میشود ؟
  • قانون جدید طلاق از طرف زن
  • طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد
  • هزینه وکیل برای طلاق یکطرفه
  • مرد تا چند سال میتواند زن را طلاق ندهد
  • درخواست طلاق از طرف زن و مهریه
  • اقسام طلاق بر اساس امکان رجوع چیست
  • ابطال ثبت واقعه طلاق چیست و چگونه انجام میشود

انواع طلاق و تعاریف آن ها:

انواع طلاق بر اساس درخواست کننده طلاق :

هرچند طلاق، حق مرد می باشد، اما در شرایطی، زن هم می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و یا هردوی زوجین می توانند با توافق به زندگی مشترکشان خاتمه دهند. لذا انواع و اقسام طلاق، بر اساس درخواست کننده طلاق به شرح زیر است :

طلاق از طریق مرد

درخواست طلاق از سمت مرد

زمانی که درخواست طلاق از طرف مرد ، باید تشریفاتی طی شود ، هرچند طلاق در گذشته به عنوان یکی از حقوق مرد محسوب می شد اما امروزه رعایت این تشریفات الزامی است که در ماده 1133 قانون مدنی نیز بر این نکته تاکید شده است : ” مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. “

مرد برای این که همسرش را طلاق بدهد باید به دادگاه درخواست گواهی عدم امکان سازش بدهد و پس از آن درصورتی که به دادگاه ثابت کند که امکان ادامه زندگی مشترک برای او وجود ندارد ، این گواهی به او اعطا میشود در این فاصله او باید در جلسات داوری شرکت کرده و همه حق و حقوق زن من جمله مهریه ، نفقه نحله و از این قبیل را به او بپردازد.

طلاق از طرف زن

طلاق به درخواست زن

طلاق از طرف زن به دو طریق ممکن است ، یکی این که وکالت در طلاق ، یا در اصطلاح عرفی ، حق طلاق داشته باشد و دیگری این که به استناد داشتن شرایط عسر و حرج یا شرایط دیگر ، از دادگاه حکم طلاق بگیرد که در زیر هر کدام از این شرایط توضیح داده شده است . علاوه بر این طلاق از طرف زن ناشزه نیز از می تواند از زیر مجموعه های هر یک از این دو نوع طلاق، محسوب گردد.

طلاق با داشتن حق طلاق : مرد می تواند به همسر خود وکالت بدهد که از او طلاق بگیرد ، هر چند داشتن این وکالت به این معنی نیست که زن هر زمان که بخواهد می تواند از شوهرش طلاق بگیرد ، بلکه باید همچنان تشریفات طلاق را طی کند.

طلاق با داشتن عسر و حرج یا شرایط دیگر : در قانون پیش بینی شده است که زن می تواند در شرایطی از دادگاه بخواهد تا حکم طلاق او را صادر کند . این شرایط عبات است از این که مرد نفقه اش را نپردازد ، شوهر بیش از چهار سال غایب باشد و این که موارد عسر و حرج وجود داشته باشد : ” به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد .

ابطال ثبت واقعه طلاق چیست و چگونه انجام میشود ؟

به این صورت است که متقاضی ، باید با تهیه مدارک لازم ، نمونه دادخواست ابطال سند طلاق را به دادگاه ارائه نماید و دادگاه ، در صورتی که وجود یکی از شرایط ابطال طلاق ، از قبیل فقدان شرایط شهود طلاق ، فقدان قصد در طرفین و یا طلاق در زمان حیض یا نفاس را احراز نماید ، طلاق ثبت شده را باطل می نماید .

اقسام طلاق بر اساس امکان رجوع

پس از این که زن و شوهر از یکدیگر جدا می شوند ، در طول مدت عده زن ، مرد می تواند به زن رجوع کند ؛ به این معنی که بدون این که لازم باشد دوباره باهم ازدواج کنند ، و تنها با ثبت رجوع ، می توانند زندگی مشترک خود را از سر بگیرند.

نکته : حق رجوع همواره با مرد است حتی اگر طور دیگری توافق شود .

طلاق بر اساس امکان رجوع به دو نوع طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم می شود :

طلاق بائن 

بدین معنی است که اجرای صیغه طلاق باعث جدایی کامل رابطه زوجیت شده و در صورت انصراف زوجین امکان رجوع وجود ندارد. در صورتی که زوجین پس از اجرای صیغه طلاق بائن تمایل به ادامه زندگی مشترک داشته باشند، می بایست مجدداً صیغه عقد نکاح جاری شود. در طلاق بائن نفقه ایام عده به زن تعلق نمی­گیرد.

یکی از انواع و اقسام طلاق است که مرد حق رجوع به زن را ندارد . طبق ماده 1145 قانون مدنی در موارد زیر، طلاق از نوع بائن است :

  • طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
  • طلاق یائسه.
  • طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
  • سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.”

رجوع با هر عملی ممکن است حاصل شود و شرایط خاصی برای آن در نظر نشده است اما با این حال ثبت آن الزامی است .

انواع طلاق بائن عبارتند از:

1) طلاق خلع: مستند به ماده 1146 قانون مدنی، بدین معنی است که زن به واسطه کراهتی که از مرد دارد، در مقابل مالی که به شوهر می دهد، طلاق بگیرد. مال می تواند مهر یا معادل آن و یا کمتر یا بیشتر باشد. تا زمانی که زن از بذل مال رجوع نکرده باشد، این طلاق بائن محسوب می گردد زیرا در صورت رجوع زن از بذل مال، مرد نیز از طلاق رجوع می نماید.

2) طلاق مبارات: مبارات به معنی بیزار شدن است و مستند به ماده 1147 قانون مدنی، هنگامی که کراهت و تنفر بین زوجین دوجانبه باشد، واقع می شود و بدین سبب مال یا عوض آن نباید بیشتر از مهریه زوجه باشد.  

3) طلاق سوم: هنگامی که سه طلاق متوالی انجام پذیرد چه در نتیجه رجوع باشد و چه در نتیجه عقد نکاح

4) طلاق زن یائسه

5) طلاق قبل از برقراری رابطه زناشویی

طلاق خلع و مبارات

یکی از انواع و اقسام طلاق بائن است و طلاقی است که طرفین به علت کراهتی که از هم دارند، از یکدیگر جدا می شوند . در این طلاق که زن مالی را به مرد می بخشد تا مرد را به طلاق راضی کند و تا زمانی که زن از این مال رجوع نکرده باشد ، طلاق از نوع بائن محسوب می شود ؛ زیرا زمانی که زن از بذل رجوع کند ، مرد هم می تواند از طلاق رجوع کند .

طلاق رجعی:

این طلاق، از انواع و اقسام طلاق است و طلاقی است که مرد می تواند در طول مدت عده به زن رجوع کند و زندگی مشترکشان را از سر بگیرند . پس از اتمام عده ، حق رجوع از بین می رود . اکثر طلاق هایی که ثبت می شود از نوع طلاق رجعی است مگر این که در قانون ذکر شده باشد که از نوع بائن است

نکات مهم:

  • مدت عده در طلاق رجعی برای زنانی که هنوز توانایی بارداری دارند و عادت ماهیانه می شوند، سه طهر (مدت زمان بین دو قاعدگی) است و برای زنانی که در سن آن ها عادت ماهیانه ممکن است ولی به علت بیماری و غیره، عادت ماهیانه نمی شوند، به مدت سه ماه درنظر گرفته می شود.
  • در طلاق رجعی گواهی کتبی اسکان زوجه مطلقه تا پایان مدت عده در منزل مشترک الزامی است.
  • هنگامی که زن باردار است در خصوص احکام و شرایط طلاق، توافقی با زن غیرباردار ندارد و تنها تفاوت این است که عده زن باردار با زایمان به پایان می رسد و تا آن هنگام نفقه او بر عهده مرد می باشد.

موجبات طلاق یا انواع طلاق براساس فرد درخواست کننده طلاق:

طلاق به درخواست مرد

الف) طلاق به درخواست زوج (مرد):

مطابق ماده 1133 قانون مدنی، مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون، تقاضای طلاق همسرش را از دادگاه تقاضا نماید. بدین جهت مرد می بایست درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش تنظیم و به دادگاه ارائه نماید و پس از شرکت در جلسات مشاوره و داوری و پرداخت کلیه حق و حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل ایام زندگی و … چنانچه محرز شود که توانایی ادامه زندگی مشترک با همسرش را ندارد، گواهی عدم امکان سازش صادر می گردد.

طلاق به درخواست زوجه

ب) طلاق به درخواست زوجه (زن):

تقاضای طلاق به درخواست زوجه به دو روش امکان پذیر است؛

1) داشتن حق طلاق: چنانچه زن حین اجرای عقد نکاح، حق طلاق را از شوهرش اخذ نموده باشد و یا در طول زندگی مشترک وکالت بلاعزل طلاق از سوی شوهر به وی اعطاء گردیده باشد، می تواند با انجام تشریفات قانونی تقاضای طلاق نماید.

2) داشتن شرایط عسر و حرج یا سایر شرایط پیش بینی شده توسط قانونگذار:

مطابق قانون چنانچه شرایط زندگی مشترک به گونه ای باشد که ادامه آن برای زوجه میسر نباشد، می تواند تقاضای طلاق نماید که این شرایط عبارتند از؛

  • عدم پرداخت نفقه از سوی شوهر: مطابق ماده 1129 قانون مدنی چنانچه زن بتواند به دادگاه ثابت نماید که مرد نفقه او را پرداخت نمی کند یا توانایی پرداخت نفقه را ندارد، دادگاه با صدور حکم طلاق، شوهر را مکلف به طلاق زن می نماید و اگر مرد جهت اجرای صیغه طلاق در دفترخانه حاضر نگردد نماینده قانونی معرفی شده از سوی دادگاه نسبت به اجرای صیغه طلاق و امضای سند طلاق اقدام می نماید.
  • عسر و حرج زن: عسر و حرج به معنی مشقت و سختی است و چنانچه شرایطی فراهم گردد ادامه زندگی مشترک برای زن با مشقت و دشواری همراه باشد می تواند تقاضای طلاق نماید که موارد عسر و حرج عبارتند از؛
  • ترک زندگی مشترک توسط زوج به مدت 6ماه متوالی یا 9ماه متناوب در مدت یکسال بدون عذر موجه
  • اعتیاد زوج به مواد مخدر یا مشروبات الکلی که موجب آسیب به اساس زندگی مشترک گردد.
  • محکومیت قطعی زوج به حبس 5 سال یا بیشتر
  • ضرب و جرح و دشنام و توهین و یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج
  • ابتلا زوج به بیماری­های صعب العلاج روانی، ساری یا عارضه صعب العلاج که موجب مختل شدن زندگی مشترک شود.
  • غیبت زوج: مطابق ماده 1029 قانون مدنی چنانچه زوج به مدت بیش از 4 سال زندگی مشترک را ترک نموده باشد، زوجه می تواند درخواست طلاق نماید.
  • شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح: این شروط در عقدنامه درج گردیده و ضمن عقد به طرفین اعلام می­گردد و چنانچه زوج با امضاء این شروط را قبول نموده باشد، زن با اثبات هر یک از آنها می تواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید که عبارتند از:
  • استنکاف زوج از پرداخت نفقه زوجه به مدت 6 ماه به هر عنوان و عدم الزام وی به پرداخت نفقه و نیز در موردی که زوج توانایی پرداخت نفقه را نداشته و اجبار او نیز ممکن نباشد.
  • سوء رفتار یا سوء معاشرت زوج به نحوی که موجبات مختل شدن زندگی زناشویی را فراهم نماید.
  • جنون زوج در صورتی که فسخ نکاح شرعاً ممکن نیست.
  • ابتلای زوج به امراض صعب العلاج به گونه ای که ادامه زندگی مشترک برای زوجه مخاطره آمیز شود.
  • عدم رعایت دستور دادگاه در خصوص منع اشتغال زوج به شغل و کسب و کاری که به تشخیص دادگاه منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
  • محکومیت زوج به حکم قطعی به مجازات 5 سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که به موجب عجز از پرداخت منجر به 5 سال بازداشت گردد یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به پنج سال حبس یا بیشتر شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
  • ابتلاء زوج به هرگونه اعتیادی که بنا به نظر دادگاه به اساس زندگی خلل وارد نماید و ادامه زندگی برای زوجه دشوار گردد.
  • زوج زندگی مشترک را بدون عذر موجه ترک نماید. تشخیص ترک زندگی مشترک و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا زوج شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
  • محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و انجام هرگونه مجازات اعم از حد و تعزیر در اثر ارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی و شئون زوجه باشد که تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف و موازین دیگر با دادگاه است.
  • در صورتی که پس از گذشت 5 سال زوجه از همسر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر، صاحب فرزند نشود.
  • در صورتی که زوج مفقودالاثر شود و ظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
  • زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت نکند.

ج) طلاق توافقی :

در این نوع طلاق طرفین باهم توافق می کنند که از هم جدا شوند و به زندگی مشترک خود خاتمه بدهند ؛ با این حال طرفین باید مراحلی را انجام دهند و پس از آن می بایست از دادگاه ، گواهی عدم امکان سازش دریافت نمایند .

وکیل طلاق:

وکیل طلاق وکیلی است که می تواند به شما در انجام امر طلاق کمک کند.وکلای دپارتمان خانواده بنیاد وکلای سخن آرا آمادگی دارند تا شما را در انجام امر طلاق یاری برسانند.

شما می توانید وکیل طلاق خود را از بین وکلای خانم و آقای سخن آرا انتخاب نمائید.

مرجع صالح جهت رسیدگی به طلاق:

دادگاه خانواده محل اقامت زوج یا زوجه صالح به رسیدگی به درخواست طلاق می باشد.

نمونه دادخواست تقاضای طلاق به درخواست زوجه:

خواهان: (مشخصات زوجه)

خوانده: (مشخصات زوج)

خواسته: طلاق به درخواست زوجه

دلایل: 1) شناسنامه و کارت ملی زوجه    2) سند ازدواج       3) شهادت شهود      4) صدور قرار تحقیقات محلی

ریاست محترم دادگاه خانواده شهرستان ——   

با سلام

اینجانبه مطابق با سند ازدواج شماره —– مورخ —- تنظیمی در دفتر ثبت ازدواج شماره —- شهرستان — به عقد دائم خوانده درآمده ام و مشاالیه یک سال پس از زندگی مشترک بدون هیچ دلیل و عذر موجهی زندگی مشترک را ترک و تاکنون نزدیک به 6 سال است که از ایشان اطلاعی ندارم که استشهادیه پیوست مؤید صدق ادعای اینجانب است. همچنین جهت احراز واقع امر تقاضای صدور قرار تحقیقات محلی را نیز از آن مقام محترم استدعا دارم.

علیهذا با عنایت به مراتب معروضه و با توجه به اینکه این موضوع ادامه زندگی مشترک را غیرممکن ساخته و از موجبات صدور گواهی عدم امکان سازش می باشد، تقاضای صدور این گواهی جهت اجرای صیغه طلاق را استدعا دارم. 

قانون ازدواج و طلاق

5/5 - (1 امتیاز)

همین حالا تماس بگیرید

سخن آرا با بهترین وکلای متخصص در این حوزه آماده ارائه مشاوره به شما عزیزان می باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب حقوقی

سلام چطور میتونم کمکتون کنم ؟